Vinter-tælling af traner

Vinter-tælling af traner

Sidste weekenden i januar måned i 2021, blev der talt traner i den sydlige del af Jylland. Resultatet blev intet mindre end 564 traner talt på overnatningspladser, så det vil vi prøve at gentage i 2022. Optællingen sker i samarbejde med DOF Sydvestjylland, DOF Sydøstjylland og DOF Sønderjylland.

Vi har valgt at skubbe tællingen til første weekend af februar den 5. - 6. februar. Det har vi gjort for at undgår at komme i konflikt med jægerne. Jagt på gæs og krondyr stopper den 31. januar.

Alle er velkomne til at deltage. De talte fugle skal blot tastes ind i DOFbasen, meget gerne med klokkeslæt og nål for hvor tranerne er set.

Hvis man har kendskab til en overnatningsplads, er det et godt sted at tælle. Da er en morgen tælling måske at foretrække, da traner kan komme til overnatningspladserne efter mørkets frembrud, men flyver sjældent tidligt ud igen. Fordelen ved at tælle tranerne på deres overnatningspladser, er at det giver en langt mere præcis bestandsvurdering, end tilfældige fund af traner om dagen giver.

                                 

DOF Sønderjylland vil prøve at koordinere, lige som sidste år, så de kendte overnatningssteder i Syd- og Sønderjylland bliver besøgt.

Følgende lokaliteter der fundet tællere til: Gl. Hviding forland, Frøslev mose, Hostrup sø, Sølsted mose, Hønning mose, Randbøl hede, Skærsø, Svanemosen, Tinglev mose, Kongens mose og Solkær enge.

Så hvis man har lyst til at komme ud i naturen og samtidig hjælpe med at få et overblik over hvor mange traner der overvintrer i vores del af Danamrk, så er det den første weekend i februar det sker.

 

Aleks Lund og Jesper Leegaard