Digesvale Matthiesen 
Foto: Aage Matthiesen

Digesvaleprojektet
DOF Sønderjyllands registrering af digesvalekolonier
2024-2025

 

Mange vil vide, at DOF Sønderjylland i 2022 og 2023 gennemførte et engfugleprojekt, hvor ynglende strandengsfugle blev optalt på den sønderjyske østkyst.

Mange frivillige deltog i dette projekt og havde stor glæde af at være med i et fælles projekt. Vi vil derfor i år og næste år fortsætte med endnu et projekt – nemlig en optælling af ynglende digesvaler i Sønderjylland.

Målet med projektet er i løbet af en to-års periode at få overblik over alle ynglende digesvaler i landsdelen.

Digesvalen yngler i skrænter eller lignende steder, hvor den selv udgraver en redegang i skrænten med et redekammer inderst inde. Digesvalen yngler i kolonier, og den livlige aktivitet omkring ynglekolonien er som regel nem at få øje på.

Man skal således hovedsageligt fra midten af juni til slutningen af juli holde øje med digesvalerne på egnede lokaliteter – i vores område er det lerskrænterne på hele østkysten samt enkelte stejlskrænter på vestkysten mellem Ballum og Emmerlev Klev. I indlandet skal man især holde øje ved de mange grusgrave samt i brinkerne ved de større åer – og så kan der måske være andre tilfældige steder, hvor der er sand med en skrænt.

Indrapporteringen har vi gjort rimelig enkel, idet observationerne blot skal tastes ind i DOF-basens almindelige modul. Dog skal man huske at vælge koden YF for ynglefugle. Endvidere skal man i kommentarfeltet komme med en vurdering af, hvor mange par der yngler i den pågældende koloni. For eksempel 25 til 30 par. Og så kan man med markeringspilen vise, hvor kolonien præcist befinder sig.

Yderligere information og vejledning kan fås hos projektgruppen, som består af:

Jan Ravnborg: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Maiken Liin Hartung-Struer: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.