Sønderjysk GPS-stork giver ny viden

Sønderjysk GPS-stork giver ny viden

Siden 2021 har 11 hvide storke fået sat en GPS sender på ryggen af Storkene.dk. Seks af dem er omkommet inden for deres første leveår. To af dem døde af naturlige årsager – infektionssygdom og taget af rovfugl – mens de fire andre er døde på grund af menneskelig aktivitet. Tre døde på grund af elektricitet, da de rastede på elmaster, og den fjerde druknede sammen med sin søster i en gylletank.

Fem storke er altså tilbage og har leveret data om deres færden hver eneste dag. En af storkene har givet os ny viden om storkenes trækruter, som aldrig før er blevet dokumenteret. Det drejer sig om storken Findus, som er en ung hanstork – fløjet fra reden i Broderup syd for Tinglev i 2021.

Findus naet til Marokko Storkene.dk
Foto: Storkene.dk

Efteråret 2021 trak Findus mod sydvest og endte med at tilbringe hele vinteren i Spanien. Her gik han rundt langs floderne, på markerne og ikke mindst på lossepladserne, sammen med tusindvis af andre vesteuropæiske storke. Foråret 2022 var Findus tilbage på et kort visit i Danmark, men opholdt sig ellers i Slesvig-Holsten hele sommeren.

Da Findus så skulle trække sydpå om efteråret, må han være stødt ind i en gruppe storke, som var østtrækkere. I hvert fald gik turen efteråret 2022 mod sydøst, ned over Østeuropa, Tyrkiet, Israel og Egypten, for til sidst at tilbringe et par måneder i Tchad og Sydsudan. Det var lidt overraskende, at han gik fra at være vesttrækker til at blive østtrækkende – men det var kendt viden, at unge storke kan veksle mellem de to ruter.

Det, som aldrig er dokumenteret før, er den rute, Findus valgte tilbage til Europa. Efter at have været i Tchad/Sudsudan hele vinteren, fløj Findus nu mod vest ind i Niger. Her er han sandsynligvis stødt ind i en nye gruppe storke, som tog den hårde tur op gennem Sahara for at ende på Middelhavskysten af Algeriet. Turen op gennem Algeriet må været styret af erfarne storke, som præcist vidste, hvor de spredte oaser i ørkenen var placeret. Der findes en lille ynglebestand i det nordlige Algeriet, og det er sikkert dem, som har ført an. Efter at have opholdt sig tre uger i Algeriet, fløj Findus så mod vest ind i Marokko. Fortsatte op mod nordvest og krydsede den 21. april Gibraltarstrædet og var tilbage i Spanien.

Findus 21. april Storkene.dk
Foto: Storkene.dk 

Det faktum, at en stork kan vælge at flyve til overvintringskvarteret i Afrika ad den sydøstlige rute, og derefter vende tilbage til Europa via Gibraltar, er aldrig blevet dokumenteret før. Lige nu er Findus ved Cordoba i Spanien, men er måske snart tilbage i Danmark. På TV-Syds hjemmeside er der en artikel om findus og en lille video, som viser trækruten: https://www.tvsyd.dk/storkene-2023/eksperter-jubler-findus-skriver-storkehistorie

Skrevet af Jesper Leegaard

DOF Sønderjylland
Den 28. april 2023/mliin