Ørnens Dag ved Slivsø

Ørnens Dag ved Slivsø

Ørnens Dag ved Slivsø blev en fantastisk dag med mange besøgende, godt vejr og rigtig meget fugle-snak.

Allerede før kl 10 trådte de første gæster ind på området. Med kikkert om halsen og et håbefuldt blik blev vi spurgt: ”Har I set dem?”
”Ikke endnu” svarede vi velvidende, at der blev henvist til det lokale havørne-par, og bød velkommen.

Ornens Dag 2

I ugerne op til arrangementet modtog jeg en del materiale fra Fuglenes Hus, dvs DOF centralt. Der var bl.a. beachflag, brochurer og foldere, fjer fra forskellige fugle og en quiz i børnehøjde. Vi havde også sørget for at skaffe et 3D-print af en havørnefanger. Den er altså imponerende stor sådan en fod fra en havørn. Den frygt jeg havde for, at der ikke var noget at beskæftige børnene med blev hurtigt gjort til skamme. Børnene syntes, det var sjovt at se vores rekvisitter, og de svarede på spørgsmålene i quizen med stor iver. Ved flere af spørgsmålene skulle de studere lidt og tænke sig om, og jeg kunne tydeligt se, at mit succeskriterie om læring hos børnene blev opfyldt. Flere af forældrene stod lænede ind over bordet for at følge med, og jeg kunne se, at de også lærte nyt om fuglenes fantastiske verden. Det morede mig, at jeg også kunne ramme de 6-12 + 60-årige deltagere.

ornens dag4

For at få mest muligt ud af flere arrangementer havde jeg bevidst slået Ørnens Dag sammen med et arrangement for Ørneklubben. Det viste sig at være en god ide.

På et tidspunkt kom en af drengene løbende hen til mig: ”Ole, jeg har fundet en død måge”. Så måtte vi jo kigge lidt på den. Nøj, hvor er der meget at snakke om, når man kommer tæt på en fugl – eller resterne af den. Fuglens krop, fjer, farver, størrelse og fødder er fantastiske emner. Og så er der næbbets farver, facon, størrelse osv. Når der ikke lige er en ørn i luften, må man jo snakke om noget andet, og børnene slugte den nye viden til sig.

Kl 13 – med en time til lukketid – havde jeg stadig ikke spist min madpakke. Og det var ikke fordi, jeg havde rørt ved en død måge, men mest fordi der var gode snakke med gode fuglevenner og flinke fuglefolk fra nærområdet. Og jeg ville ikke gå glip af den gode stemning. Man kunne måske også selv lære noget eller få et tip til en god lokation/destination.

De ornitologiske hits begrænsede sig til sangsvaner og knopsvaner på den anden side af søen, overflyvende grågæs, blisgæs og temmelig sikkert kortnæbbede gæs. Desuden så vi toppet lappedykker, troldand, hvinand, skarv, strandskade og diverse måger. På trods af håbet fra de mange fremmødte så vi ikke en eneste havørn. Underligt! Slivsø plejer at være et godt sted til at se havørne, men de må have valgt et andet attraktivt sted i søndags.

ornens dag3

Da vi havde lukket for arrangementet og pakkede ned, konkluderede jeg, at de manglende havørne ikke gjorde den store forskel. Vi havde nemlig haft godt vejr, stemningen var rigtig god, der var mange interessante snakke om ørne og andre fugle, og børnene var godt underholdt.

I løbet af de 4 timer kom der ca. 124 gæster, heraf 11 børn i alderen 6 til 12 år.

Ørneklubben
Kunne dine børn / børnebørn tænke sig at holde en rigtig ørnefjer, blive fotograferet med tegning af en havørn i skala 1:1 og se hvor stor en ørns fod egentlig er?

Så må I hellere komme med til det næste arrangement. Følg vores side med aktiviteter for at se, hvornår der er en tur, der passer jer.

I efteråret 2022 besluttede jeg mig for at tage udfordringen op med opgaven som fugleambassadør for DOF. Foreningen har nemlig besluttet at fokusere på børn, og derfor har DOF startet Ørneklubben. Ørneklubben er DOFs tilbud om medlemskab til børn mellem 6 og 12 år, der godt kan lide fugle og natur. Til formidlingen af den gode historie om fuglene er vi nu en gruppe af DOF-medlemmer over hele landet, der er fugleambassadører, og som er med til at arrangere og holde events og ture for den unge målgruppe. Lige nu søger vi flere fugleambassadører i DOF Sønderjylland, og er du nysgerrig så kontakt os for at høre mere og tage med på en tur.

Hvad er den vigtigste kompetence for fugle-ambassadører? At kunne fortælle om fugle, deres føde og levesteder. Og hvis du kan skabe kontakt til børn, så de bliver interesserede, så kan du mere end de fleste. Jeg har kun sjældent beskæftiget mig med formidling til børn, og førhen syntes jeg, det var en ubehagelig udfordring. I søndags oplevede jeg, at min interesse passede til det, børnene gerne ville høre. Sådan tror jeg det er, så længe man viser interesse for børnene og en god portion energi, så det ikke bliver for kedeligt.

Fugleambassadører i DOF Sønderjylland:

Jan Ravnborg dækker Tønder Kommune: jan.ravnborg@dof.dk

Lene Møller og Ole Tønder dækker Haderslev, Aabenraa og Sønderborg Kommuner: ole.tonder@dof.dkOrneklubben LOGO FULL TAGLINE hvid 01

Skrevet af Ole Tønder
Artikelforfatter, projektleder og turguide

DOF Sønderjylland
28. februar 2023/mliin