Nyt fra Projekt hedehøg

Medio juli status fra Projekt hedehøg 2019

Vi tre felt-arbejder har delt området op mellem os, så Sven Anker Schwebs dækker den sydlige del, Aage Matthiesen dækker nordvest og jeg – Jesper Leegaard – dækker nordøst

Så begynder det for alvor at spidse til for hedehøgene og der fodres unger i stor stil. Nogle er allerede flyvefærdige, mens andre endnu er små dununger. Omkring den 7. juli begyndte høsten af vinterbyg, hvilket er ca. en uge tidligere end normalt. Dog er det omkring en uge senere end det rekordtidlige år 2018. Det er en stor tilfredsstillelse, at have hegnet reder i vinterbyg og se de 50-70 m2 korn stå tilbage med ungerne i sikkerhed, når marken rundt omkring er blevet høstet. De seneste dages regn, kan udsætte høsten af den sidste vinterbyg. Bare nogle få dage kan være afgørende for om ungerne kan nå at flyve fra de reder, som måske ikke er blevet fundet.

Heldigvis yngler langt de fleste hedehøge i år i rug og hvede, som bliver høstet noget senere end vinterbyg. Tankevækkende at det varierer så meget fra år til år. Sidste år var der ikke én eneste hedehøg som ynglede i hvede!

En del unger er blevet ringmærket af Iben Hove Sørensen og Kurt Bredal Christensen. De første unger blev ringmærket den 29. juni, hvor ungerne var 21 dage gamle – rekordtidlig. Det er disse unger som er flyvefærdige nu. Ungerne bliver ud over metalringen, også mærket med en blå ring med hvide tal/bogstaver. Denne ring kan med lidt held aflæses med kikkert eller kamera, så ungernes færden kan følges.

Her i den sidste del af rede-tiden er der størst chance for at finde nye par. Hannen er meget aktiv med at bringe bytte, selv hunnen er ofte på jagt i redens nærhed. Når ungerne er begyndt at få fjer, sidder hunnen desuden ofte på en hegnspæl nær reden eller svæver i luften over reden.

Igen er det vigtig at bemærke om fuglene transportere bytte i fangerne. Det sikre tegn på yngle.

Indtil nu er der registrere 20-22 sikre par, hvilket er inden for normalen for Danmark. Det ser ud til at der kommer mange unger på vingerne – mere om det senere.