Når spurvehøgen jager

Når spurvehøgen jager

Jeg tror, at langt de fleste, der fodrer fugle i haven har oplevet et besøg eller to af spurvehøgen. Jeg fodrer rigtig gerne fugle i min have, og jeg har ofte besøg af spurvehøgen. Nogle gange raster den på taget af foderbrættet og andre gange, ser jeg den i fuld fart ned mod foderbrættet, hvorefter den enten får sig et måltid eller ligger lige i halen på det udsete måltid på vej ud af haven igen. 

spurvehog JohanHomann
Foto: Johan Chr Homann

I går ser jeg ud ad vinduet, da jeg kan høre en masse larm fra fuglene. Der sidder en flot han-spurvehøg på lågen ved min lærkehæk. Inde i lærkehækken kan jeg se spurvefuglene (der er både skovspurve, gråspurve og musvitter) piske fra gren til gren, mens deres alarmkald gjalder inde fra hækken. Det er en klar kode rød - der er fare på færde. Spurvehøgen sætter sig i toppen af hækken, hvor den sidder afventende, mens spurvene nærmest er holdt fanget inde i hækken. Når de fløj til den ene side af hækken, så slog spurvehøgen et flot krumspring fra toppen af hækken og ind mod siden af hækken, hvorefter spurvene igen flygtede ind mod hækkens midte. Derefter placerede han sig atter i toppen af hækken og afventede. Når spurvene atter søgte mod en af hækkens sider, slog spurvehøgen til igen. Når spurvehøgen fik dem presset hen mod den del af hækken, hvor der ikke var mange grene og derfor var åbent, slog den igen et flot spring, hvorefter det lykkedes den at komme et stykke ind i hækken - omend den hurtigt var ude igen og oppe i toppen af hækken igen. Sådan blev det ved i lang tid, men til min store overraskelse opgav spurvehøgen til sidst og forlod haven - uden at få scoret sig et måltid. 

Kort efter at den var fløjet, kom den lille gærdesmutte op nede fra hækken og sendte signal om, at der nu var fri bane og kort efter poppede spurvene og musvitterne atter op i toppen af hækken, hvor de atter sang på livet løs og fortsatte dagen som om, intet var hændt. 

Jeg fik ikke taget et eneste billede af oplevelsen - jeg var alt for optaget af det, der skete, for det er første gang, jeg oplever spurvehøgen jage på den måde. Normaltvis har jeg bare oplevet den slå hurtigt ned mod foderbrættet eller mod et levende hegn med småfugle i. Og jeg var alt for nysgerrig efter, om det ville lykkes spurvehøgen at få sig et måltid, når den arbejdede på denne måde. Det gjorde det ikke, men det var en rigtig sjov og interessant oplevelse. 

Skrevet af Maiken Hartung-Struer

DOF Sønderjylland
28. februar 2023/mliin