Mindeord Thorkild Juhl

Mindeord – Thorkild Juhl (1946-2020)

Ornitologen Thorkild Juhl, Aabenraa, er ikke længere iblandt os. En hidsig kræftsygdom fældede ham. Han blev 74 år.

Thorkild var en fantastisk ven og en meget engageret ornitolog. Siden ungdommen var han altid på jagt efter at fravriste Aabenraa-egnen sine fugle-hemmeligheder. Og rovfuglene havde hans særlige interesse. Det var næsten altid Thorkild, som fandt ud af hvor glenten, hvepsevågen og duehøgen havde deres reder.

MEN - det var uden tvivl havørnen, som var det største for Thorkild. Han fandt Jyllands første par, og han var uden tvivl vores største lokale ørneekspert med en meget stor erfaring gennem årene.

                                               

Fugletur i Tyskland. Foto Poul Erik Junk

Det var nemlig Thorkild, som i efteråret 1995 først blev opmærksom på at der kunne være noget i gære med de to ørne, som jævnligt var blevet set ved Hostrup Sø. Han havde set, at de ved aftenstiden fløj nordover. Så vi talte om hvor de mon fløj hen til overnatning? Og blev enige om at sætte os på en bakketop nordøst for søen i den retning ørnene fløj. Og så en aften sad vi der, og så den ene flok måger efter den anden flyve mod Aabenraa Fjord til overnatning. Men så – efter solnedgang – kom det store vingefang til syne. Ørnen kom imod os, drejede af i en bue, og fortsatte i skumringen mod NØ. Vi skyndte os ind i bilen for at følge ørnen. Jeg kørte og Thorkild holdt øje. Vi nåede lige at se hvilken skovpart ørnen fløj ind over.

Et par uger efter – januar 1996 – kom de to slesvig-holstenske ørneeksperter Volker Latendorf og Bernd Struwe-Juhl, som vi havde været i kontakt med gennem nogen tid, på besøg en diset vinterdag. Vi havde stillet os den opgave, at vi skulle gennemsøge det skovområde, hvor ørnen var set flyve til, for en mulig rede. Tyskerne samt Hans Harrestrup havde meldt sig til at hjælpe. Vi delte os op i to hold, som skulle gennemtrawle skovene. Inden frokost var reden fundet. Og heri voksede den ene af de to første ørneunger i Danmark i 40 år, op. Den anden var en unge ved Bankel, hvor reden blev fundet senere samme år.

Der var nogen nervøsitet hos os hen over sommeren, vi var jo ikke erfarne ørneobservatører, og samtidig hvilede en hel masse øjne fra hele landet på os – det føltes stort. I juni måned samme år, kunne vi vise den daværende leder af projekt ørn, Benny Gensbøl, den allerførste ørneunge, han fik at se i Danmark. - Dette var første år i den nye ørneepoke her i landet, som siden har udviklet sig så positivt.

Så derfor var Thorkild sådan set hovedmanden i at finde den første ørnerede i 1996. Og han holdt derpå øje med reden, som blev flyttet et par gange siden helt frem til i år, 2020. En stor og flot indsats. Selvom det ikke er de samme ørne gennem alle årene, og flere benyttede reder, var det samme territorium, og der er til og med 2020 produceret i alt 37 flyvefærdige unger. Kun 4 gange i de i alt 25 sæsoner kom der ikke unger på vingerne.

Thorkild havde i den grad næse for at finde ørnereder, og sammen fandt vi siden rederne i Hovslund, Genner og ved Mjang Dam. Men det lykkedes kun ved at gå systematisk til værks, hvor hver enkelt skovpart i det givne område blev gennemsøgt for reder.

Thorkild Juhl og Jesper Tofft - Frokostpause i Tyskland. Foto Poul Erik Junk

Vi er en gruppe venner, som på talrige fuglerejser til Tyskland havde glæde af Thorkilds selskab. Lynhurtigt scannede han himlen for større vingefang, mens hans hørelse til gengæld svigtede med årene, så det kneb med at høre småfuglene.

Ved hans bisættelse var kisten bl.a. pyntet med ørne- og glentefjer, som han selv havde fundet under rederne.

Vi, som kendte Thorkild, kommer til at savne ham, og der bliver også en stor plads at udfylde med at holde øje med rovfuglene på Aabenraa-egnen fremover.

Jesper Tofft