Månedens fugl juli 2021

Månedens fugl i juli 2021

Grå Fluesnapper – den stille grå fugl.

Tekst Gert Fahlberg. Foto Bjarne Nielsen.

 

I de senere år har jeg flere gange haft fornøjelsen af, at have den Grå Fluesnapper som ynglefugl i haven.

Det første år byggede den rede på en lampe i et lukket skur, hvor jeg så måtte have døren stående på klem i de følgende uger, til ungerne var fløjet af reden.

De to følgende år gjorde den det lidt lettere for sig selv (og for mig) ved at bygge i et åbent cykelskur, hvor den valgte at anbringe reden på en stige, der hang under taget i skuret. Og så måtte jeg jo udsætte malearbejdet af huset et par uger. I år har den så desværre svigtet – måske har det kolde forår spillet ind.

Grå Fluesnapper er en meget stille logerende. Sangen er en yderst stille sammensætning af små knirkende lyde, og ellers opfører den sig meget diskret – bortset fra når vi kom for tæt på reden. Så gør den udfald efter en, mens der kommer nogle skarpere smæld fra fuglen. Og værre er det, når Flagspætten eller naboens kat, kommer for tæt på. Så bliver fluesnapperen virkelig aggressiv og vedholdende, ind til truslen er jaget på flugt.

Når æggene var klækkede, og ungerne skulle fodres kunne man fint iagttage fluesnappernes jagtteknik. Fourageringsområderne var ret små. Det foretrukne sted var i baghaven tæt ved skovkanten - og tæt ved redeskuret. Her sad de enten på en yderligt siddende gren på det gamle pæretræ, eller på børnebørnenes gyngestativ og gjorde udfald mod forbiflyvende insekter – og der kunne høres et meget tydeligt ”smak”, når fuglen snappede fluen, eller hvad der nu kom forbi. Når der var lidt sløjt med insekter her, fløj de ind til en lille lysning et lille stykke inde i skoven og prøvede lykken her.

Senere når ungerne var fløjet af reden sad hele flokken i pæretræet, hvor ungerne blev fodret i en periode, ind til de en dag var væk for denne gang, og måske var ved at gøre klar til trækket sydpå.

Vinteren tilbringer den Grå Fluesnapper i skovsavannen i Afrika syd for Sahara, hvor den fouragerer på de mange insekter i den åbne skov omkring antiloper, elefanter og giraffer i selskab med næsehornsfugle, forskellige arter af biædere og mange andre.

Og så håber jeg, at den kommer og besøger min have igen næste år.

 

 Gert Fahlberg