Månedens fugl - Almindelig ryle

Månedens fugl - Almindelig ryle

Når vi ornitologer taler om vore observationer af fugle, bruger vi jævnligt vendingen : "Man skulle være botaniker i stedet. Planter flytter sig ikke hele tiden, ligesom fugle gør !"

Det er selvfølgelig en udfordring, at motivet for vor observation eller fotograferen hele tiden er i bevægelse. Men på den anden side er det også en af de store fordele ved vor hobby, nemlig at tilstande aldrig er stationære, tværtimod.

Med mellemrum får vi dog lov til at opleve, at fuglen, som vi observerer, opfører sig som om, at den er ligeglad med vor tilstedeværelse. Sådan et par tilfælde handler denne lille beskrivelse om.

D. 6. oktober 2005 var jeg på stranden ved Hopsø på spidsen af Nordals. På et tidspunkt opdagede jeg en Almindelig ryle, der gik og fouragerede i vandkanten. Jeg ville gerne tage nogle fine billeder af fuglen, så jeg prøvede at komme lidt tættere på - som fotografer altid forsøger ! Rylen virkede absolut ligeglad med mig og søgte blot videre efter noget spiseligt i den opskyllede tang. Til sidst stod jeg knap en meter fra den.

alm ryle2
Almindelig ryle på stranden ved Hopsø, Nordals. d. 06.10.2005
Foto Bjarne Nielsen

Efter nogen tid gik Rylen lidt op på stranden, og jeg bakkede for stadig at kunne se den. Da den blot spiste videre uden at ænse mig, lagde jeg mig på maven, så Rylen "var nødt til" at passere mig under sin fødesøgning. Og det gjorde den - på ca. ½ meters afstand. Jeg lettede mit corpus, gik forbi Rylen og lagde mig igen. Rylen passerede mig endnu en gang på ca. ½ meters afstand. Da vi havde gentaget dette nummer 4-5 gange, rejste jeg mig, sagde jeg pænt "Tusind tak" til Rylen for en eventyrlig oplevelse og overlod den til sin videre fødesøgning.

alm ryle1
Almindelig ryle på stranden ved Hopsø, Nordals. d. 06.10.2005
Foto Bjarne Nielsen

D. 25. juli 2008 var Kjeld Hansen og jeg på fuglekig i Rickelsbüller Koog. Vi havde været nede ad vejen langs diget, da jeg på tilbagevejen opdagede nogle Almindelige ryler, der gik i en af søerne. De gik ret tæt på bredden, så med ovenfor beskrevne oplevelse i erindring gik jeg langsomt hen til bredden og lagde mig fladt (!) på maven. Endnu en gang oplevede jeg at blive 100% ignoreret. Det er normalt ikke særlig spændende, men her var det mere end på sin plads. En af Rylerne fouragerede indenfor få meter, og med mellemrum kom den så tæt på, at jeg måtte opgive at fotografere den - den var simpelthen FOR tæt på.

Kjeld havde også lagt sig ikke langt fra, hvor jeg lå. Han fik også oplevelsen med fuglen ganske tæt på. Efter mange minutter med en del skud på kortet, hilste vi pænt af med Rylen og fortrak med endnu en fantastisk oplevelse i rygsækken :-)

alm ryle3

Almindelig ryle i Rickelsbüller Koog. d. 25.07.2008
Foto Bjarne Nielsen

Skrevet af Bjarne Nielsen

DOF Sønderjylland