Isfuglen frøs til is

Isfuglen frøs til is…..

Af Jesper Tofft

De seneste år har man observeret nærmest historisk mange isfugle i Danmark. Herunder også i Sønderjylland, hvor jeg ikke mindes at der på noget tidspunkt siden begyndelsen på mit eget systematiske fuglekiggeri som stor dreng i 1970-erne, har været så mange isfugle rundt omkring. I anden halvdel af 2020 blev der set vildt mange, også på steder hvor de ikke blev set før i tiden.

Det er en kendt sag, at strenge vintre kan gøre indhug, men den seneste frostperiode ser ud til på det nærmeste at have udryddet hele bestanden – i hvert fald i Sønderjylland!

Foto: Kent Bendix

En søgning på dofbasen viser, at der i en 3-ugers periode før frosten, 10.-31. januar 2021 blev gjort 67 observationer af Isfugl i Sønderjylland. I en 3-ugers periode i og efter frosten, d. 20. februar til 10. marts 2021 blev der kun gjort én eneste observation.

Naturligvis kan man ikke regne med, at alle tilstedeværende fugle i vores natur bliver set, og vi må håbe, at der er overlevende rundt langs søer og åer. Men ovennævnte givet alligevel et kraftigt fingerpeg om udbredt massedød af isfugle. I januar har der sandsynligvis opholdt sig flere hundrede isfugle i Sønderjylland.

Heldigvis er det ikke gået så galt i andre landsdele. Jeg har til sammenligning taget DOF-Nordsjælland og DOF-Østjylland ud. Oversigten viser antal obs. og ikke antal individer:

Periode:                                       10.1. – 31.1.                                20.2. – 10.3.

Sønderjylland                            67 obs.                                         1 obs.

Nordsjælland                              137 obs.                                       25 obs.

Østjylland                                    110 obs.                                       16 obs.

Så vi kan håbe på, at isfuglen atter kan brede sig efter nogle milde vintre, så vi igen kan glæde os over den smukke og interessante fugl.