Hvis du finder en stor fuglerede eller et spættehul!

Naturstyrelsen og DOF samarbejder om lokalisering af redetræer

Naturstyrelsen og DOF har for nogle år siden indgået en aftale vedrørende redetræer. Aftalen går ud på at skåne reder af især rovfugle og spætter. Det er desværre en aftale, der ikke fungerer ret godt – trods god vilje fra begge sider.

Aftalen går ud på at skåne redetræer under skovning på Naturstyrelsens arealer. Og dette hensyn er ikke så nemt, som man kunne tro. Skovningen foregår oftest med store maskiner af en ikke lokalkendt entreprenør i et effektivt tempo – og her kan et redetræ desværre nemt overses. Heldigvis har træfælderen på sin computerskærm i træfældningsmaskinen et ”pas på kort” til rådighed, så han kan blive advaret om, at der er et redetræ i nærheden. Dette forudsætter selvfølgelig at nogen er bekendt med redetræet. Og det er her at samarbejdet mellem DOF og NST kommer ind i billedet.

Vi har dog ikke i vores område nogle ”redefinder-nørder”, der gennemsøger vore skove for at finde alle større reder og spættetræer. Så det kommer ofte til at bero på tilfældigheder om DOF kan hjælpe til – så derfor: Hvis du finder en rede af Musvåge, Hvepsevåge, Ravn eller noget endnu mere spændende, så fortæl det til Naturstyrelsen. Det samme gælder spætte-træer. Hvis du har mulighed for at angive koordinaterne er det fint. Ellers tegn redestedet ind på et kort og send det, eller lav en tydelig beskrivelse eller noget fjerde. Alternativ kan Naturstyrelsens hjemmeside: "Har du set en sjælden eller truet art?" anvendes.

Desuden har vi aftalt med Naturstyrelsen Sønderjylland, at man gerne må skrive et tydeligt RT for ”RedeTræ” på træet. Det gør det nemmere at finde. Spraymaling er godt, men svært tilfældigt at have i lommen, så måske kan man eksperimentere med noget nemmere.

Oplysningen sendes til:
Naturstyrelsen Sønderjylland: Dorthe Götz Mikkelsen dorth@nst.dk
Naturstyrelsen Vadehavet: vad@nst.dk

Mvh
Gert Fahlberg

31. marts 2022/pdb