Historisk stort antal hvidskægget terne

Hvidskæggede terner ved Nørresø d. 14 maj. 
 
En melding på e-mail at der var dumpet hele 15 hvidskæggede terner på lokaliteten Nørresø ved Tønder skabte røre i ornitologiske kredse inklusiv mig selv.  Jeg var låst fast på arbejde den dag til kl.1530, velvidende om at Gert Lystrup Jørgen havde været på Nørresø og set fuglene tidligere på dagen. Jeg er normalt ikke den der køre langt for hits, men Tønder kan lige gå an. At gå glip af de usædvanlige mange hvidskæggede terner ville være sort øjeblik, så afsted med mig. Jeg kom dog lidt sent afsted og ingen meldinger om at fuglene stadig var i området gjorde mig lidt irriteret. Skulle jeg nu gå glip af endnu en sjælden fugl. Men heldigvis var fuglene stadig at finde ved findestedet.   De var lette at få øje på med deres sodgrå underside, den lysende kind, ret lyse korte og brede vinger Faktisk en meget flot kompakt terne. Der fløj to hvidskæggede terner udfor hvor jeg stod. Hele tiden frem og tilbage for at finde noget mad. De andre 13 fugle var ikke lige til af finde lige med det samme. Et underligt engsnarre-agtig eller frø-agtig kald hørtes hele tiden og jeg undrede mig hvor det kom fra.  Det viste sig at være de hvidskæggede terner der kaldte. Meget anderledes kald i forhold til de andre mere almindelige terner som fjordterne og havterne.  Længere henne til højre hvor jeg stod sad 2 andre ornitologer og kiggede på fugle. Og helt ovre på vestligste del af området stod finderne af fuglene. 
image1 
Der var masser af fugle at kigge på men ternerne var helt klart i centrum. Jeg syntes at fuglene var meget rastløse i det tidsrum hvor jeg var i området. Andre fuglekiggere havde tidligere set dem raste på en mudderflade hvor de sås næsten alle sammen. Det gjorde jeg dog også lidt senere. Lige pludselig var flokken næsten samlet i luften lidt længere henne mod venstre. De fløj et godt stykke oppe og kun en enkelt terne var ikke sammen med dem. Den fløj lavt over området. Senere delte flokken sig i småbidder og fordelte sig rundt omkring.  En helt igennem fantastisk oplevelse. Jeg kunne forstå at det var ganske enestående med så mange hvidskæggede terner på et sted og at det faktisk var DK rekord i antal af fugle på et sted.  
 
Næsten hvert år for man en antydning af noget er på vej, med hensyn til de hvidvingede terner. At en mere eller mindre invasion er på vej og så er man forberedt, men her var man fuldstændig uforberedt. Der var ikke noget der antydede at noget var på vej. Derfor var det også bare med at komme af sted fordi man vidste at ternene kunne fordufte lige så hurtig som da de kom. Og ganske rigtig dagen efter var de væk, men heldigvis fik man den oplevelse med. Det kunne være once in a lifetime obs. 
Dennis Langholz