Det er mange år siden, at der er fundet sikkert ynglende mosehornugle i Sønderjylland, men med mange overvintrende fugle denne vinter og tilsyneladende også en stor musebestand, kan det være det sker i år. Mosehornugler er nomader, og kan slå sig ned stort set hvor som helst, hvor forholdene til at yngle, er til stede.
Mosehornugle, Sønder Vennemose den 31. marts 2024. Foto: Harry Antonisen
En udfordring med mosehornugler er, at der kan ses trækkende mosehornugler langt ind i maj måned. Så der skal mere end en tilfældig maj-observation til, før det lugter af ynglende mosehornugle. Jeg har derfor hørt Bernd Koop fra OAG (Ornithologische ArbejdsgGemeinschaft Schleswig-Holstein), hvad deres erfaringer med ynglende mosehornugle er.
Bernd fortæller, at vi skal tilbage til 2019, før der var flere par ynglende mosehornugler i Slesvig-Holsten. Ungfugle – omkring fire uger gamle - blev set i perioden mellem medio juni til medio august. De er altså klækket i perioden medio maj til medio juli. Hvilket igen betyder at æggene er lagt i perioden ultimo april til starten af juni. De sene kuld kan være resultat af omlægning.
Så det er altså primært i maj måned der lægges æg, og her der skal lægges mærke til adfærden hos de mosehornugler man ser. Mosehornugler kan være aktive i de lyse timer, men som alle andre ugler er den svær at finde sikkert ynglende. Størst chance er der, hvis man laver sine observationer i skumringen efter solnedgang. Mosehornugler yngler i høj vegetation fx på forlandet, men lige så oplagt vil det være, at finde ynglepar i græsmarker eller kornmarker inde i landet eller ved østkysten.
- Jesper Leegaard
DOF Sønderjylland
16. april 2024/mliin