Månedens fugl juni 2021

Natravn - Caprimulgus europaeus

Månedens fugl - Juni 2021

Natravn er en af vores lidt mere mystiske fugle og det kræver en indsats at få den at se, medmindre man er så heldig at nærmest falde over den når den sidder og sover om dagen. For som navnet siger er det en yderst nataktiv fugl, der sjældent lader sig se, undtagen når den er territorie-hævdede på lyse sommeraftener.

Fra slutningen af maj og til juli kan man høre dens snurrende sang, men først ved 22-tiden og frem til det lysner. Hvis man forsigtigt bevæger sig rundt i dens yngleområde, kan man være heldig at den kommer og forsøger at jage en væk ved at klappe vingerne sammen over ryggen. Hvis der er lidt lys, f eks. måneskin kan man se hannens hvide felter på vingerne og halen og måske endda se øjet lyse rødligt.

Natravnen er kun i Danmark for at yngle, kommer sent om foråret og er hurtigt væk igen. Resten af året er den i tropisk Afrika. Den er 100% afhængig af nataktive insekter som den fanger i luften i konkurrence med flagermus. Hvis vejret ikke er til insektjagt i længere tid, kan den gå i en dvaleagtig tilstand og dermed spare på energien. Fuglen er 24-28 cm med lang hale og lange vinger, så den er nogenlunde på størrelse med en solsort. Her i Danmark yngler der omkring 600-800 par, primært i Vestjyllands klit- og hedeplantager. Her i det sønderjyske er den stort set kun i Arrild-Hønning området, Frøslev og på Rømø. Bestanden er ifølge Atlas III i fremgang, dog med forbehold for at dækningen var bedre end i atlas II.

Natravnens videnskabelige og tyske navn betyder “gedemalker” og er ifølge overtroen fordi at man troede at den tog mælken fra gederne om natten.

Natravnens lægger 2 æg i en rede på jorden og nogle gange når den to kuld. Dens camouflage gør at den er meget svær at finde og hvis den føler sig truet på reden, åbner den sit store gab og hvæser slangeagtigt, hvilket sikkert kan få en kat eller ræv til at foretrække et andet måltid.

Jeg kan klart anbefale at tage på en natravnetur, den rette kombination af klart vejr, måneskin og lidt held kan give en helt fantastisk oplevelse.

 

Jan Ravnborg