Vi har modtaget en rigtig fin fortælling om skovhornugler af Chris Seaton - læs den lige her

Skovhornugle i skumringen. 7. april 2024 Christopher James Seaton
Skovhornugle i skumringen. 
Foto: Chris Seaton

I maj måned ankommer de sidste sangere - deriblandt kærsangeren.

Læs om månedens fugl her

202308120900KaersangerBroagerVestermark
Foto: Bjarne Nielsen

Tranen

Vi skal have en succeshistorie, nemlig den om tranen.

Da jeg startede med at kigge på fugle i starten af 70’erne, så vi aldrig traner, så det var først den 19. september 1976, at jeg så min første trane over dansk territorium.

Det var på en hjemtur tilbage fra Sverige, at vi så en trækkende trane ude over havet. Det var fra færgen fra Varberg til Grenå øst for Anholt, vi så fuglen. Da vi ikke var klar over, om det var over dansk eller over svensk søterritorium, var vi nødt til at gå op og spørge færgens kaptajn, hvor vi befandt os. Det viste sig, at vi befandt os over dansk søterritorium.

Siden er det gået rigtig stærkt med fuglen.

Dette ses bl.a. i registreringerne fra de 3 Atlas-undersøgelser: I 1970’erne blev tranen fundet som sikker ynglefugl i 2 kvadrater. I 1990’erne var det i 13 kvadrater og endelig i årene 2014-2017 i hele 174 kvadrater.

Under den seneste Atlas-undersøgelse estimeredes en bestand på 500 par. Dette tal kan nu have rundet 1.000 par.

Trane J Sorensen
Trane d. 9.3.2023 mellem Tønder og Løgumkloster. Foto: Jørn V. Sørensen

I starten af april er der stadigvæk mulighed for at se store flokke af traner trække nordpå mod Norge og Sverige især i den østlige del af landet. Blæser det kraftigt fra øst, kan flokke af nordiske traner også komme til Jylland.

Netop i april kan man tage til Sverige, hvis man ønsker at se store flokke af traner og opvisning af tranedans. Hornborgasjön har været kendt i mange år, men også ved Pulken syd for Kristianstad i Skåne kan flere tusinde traner ses. Her samles de, før de trækker videre til deres yngleområde.

Her i Sønderjylland ser man ikke så store flokke. Men især i Frøslev mose, Tinglev mose, Kongens mose og Sølsted mose er der gode muligheder for at opleve disse store majestætiske fugle i april på dansepladser. De kan høres på stor afstand. Senere på året lever tranerne mere skjult, når de ligger på rede eller spankulerer rundt med deres små unger.

Eftersom traner først yngler i en alder af 4 år, kan man i sommerhalvåret se flokke af yngre fugle.

Til efteråret trækker rigtig mange traner sydpå igen, men enkelte overvintrer også og kan ses i flokke på over 100 fugle. Selv har jeg oplevet det vest for Frøslev Plantage og vest for Lindet Skov.

Skrevet af Jørn V. Sørensen

Det er mange år siden, at der er fundet sikkert ynglende mosehornugle i Sønderjylland, men med mange overvintrende fugle denne vinter og tilsyneladende også en stor musebestand, kan det være det sker i år. Mosehornugler er nomader, og kan slå sig ned stort set hvor som helst, hvor forholdene til at yngle, er til stede.

Mosehornugle Harry AntonisenSonder Vennemose 31. marts
Mosehornugle, Sønder Vennemose den 31. marts 2024. Foto: Harry Antonisen

En udfordring med mosehornugler er, at der kan ses trækkende mosehornugler langt ind i maj måned. Så der skal mere end en tilfældig maj-observation til, før det lugter af ynglende mosehornugle. Jeg har derfor hørt Bernd Koop fra OAG (Ornithologische ArbejdsgGemeinschaft Schleswig-Holstein), hvad deres erfaringer med ynglende mosehornugle er.

Bernd fortæller, at vi skal tilbage til 2019, før der var flere par ynglende mosehornugler i Slesvig-Holsten. Ungfugle – omkring fire uger gamle - blev set i perioden mellem medio juni til medio august. De er altså klækket i perioden medio maj til medio juli. Hvilket igen betyder at æggene er lagt i perioden ultimo april til starten af juni. De sene kuld kan være resultat af omlægning.

Så det er altså primært i maj måned der lægges æg, og her der skal lægges mærke til adfærden hos de mosehornugler man ser. Mosehornugler kan være aktive i de lyse timer, men som alle andre ugler er den svær at finde sikkert ynglende. Størst chance er der, hvis man laver sine observationer i skumringen efter solnedgang. Mosehornugler yngler i høj vegetation fx på forlandet, men lige så oplagt vil det være, at finde ynglepar i græsmarker eller kornmarker inde i landet eller ved østkysten.

- Jesper Leegaard

 

DOF Sønderjylland
16. april 2024/mliin

I et samarbejde mellem DOF, Nationalpark Vadehavet, Århus Universitet, Skovdistrikterne og kommunerne i Vadehavet sættes der hegn op, som beskytter fuglene mod kreaturtramp, færdsel og prædation.

Der søges frivillige til at hjælpe med at opsætte hegn og vedligeholde det. Hegnene har hjulpet hvidbrystet præstekrave, stor præstekrave, dværgterner og havterner med at få ro til at yngle. Læs mere om det her samt muligheden for at blive frivillig.