Årsmøde og generalforsamling 2024

Søndag den 4. februar blev der afholdt årsmøde og generalforsamling på Øsby Skole. Ved årsmødet gik turen til Årø, og fra færgen blev der spottet både alk og lomvie, inden vi nåede til Årø.

Det var en meget blæsende tur rundt på Årø, og det påvirkede mængden af fugle, men der blev da set flotte gravænder, ederfugle, bramgæs, grågæs, toppet skallesluger, lille lappedykker, knopsvaner, troldænder, krikænder, strandskader, viber og meget andet. Dværgfalk blev spottet lige inden færgen sejlede retur igen. Selvom det blæste meget, var Årø utrolig flot, og humøret højt blandt de deltagende. 

Arsmode2024 LeifKeller
Foto: Leif Keller

Efter frokosten på Øsby Skole, fortalte Gert Fahlberg og Jesper Tofft om et kommende digesvaleprojekt, som bliver startet op i DOF Sønderjylland. Wilhelm Fabricius fortalte om urørt skov. 

40 medlemmer kom og støttede op om dagen - det er bestyrelsen meget glade og taknemmelige for. Det var en rigtig hyggelig dag med højt humør og god energi. Gabor Graehn ønskede at holde en pause fra bestyrelsesarbejdet, så han trådte ud af bestyrelsen. Han skal have stort tak for hans gode arbejde i bestyrelsen - blandt andet i samarbejdet med OAG. Morten Ihle trådte ind i bestyrelsen, og Karen Raagaard, Else Dupont og Esben Thomsen blev suppleanter i bestyrelsen. Stort velkommen!

Det betyder, at bestyrelsen nu er fuldtallig, da der er ni medlemmer i bestyrelsen (Gert Fahlberg, Bjarne Nielsen, Jesper Leegaard, Jan Ravnborg, Jørn Vinther Sørensen, Ole Tønder, Wilhelm Fabricius, Morten Ihle og Maiken Hartung-Struer) og fem suppleanter (Bonni Rathje-Ottenberg, Viggo Petersen, Karen Raagaard, Else Dupont og Esben Thomsen). 

Referat fra generalforsamlingen kan læses her. 

DOF Sønderjylland
Februar 2024/mliin

Julehilsen fra formanden 2023

Kære medlemmer af DOF-Sønderjylland

I ønskes hermed alle en Glædelig Jul og et Godt Nytår.

Så er året ved at gå på hæld, og formanden kan skue tilbage på året, der gik i DOF-Sønderjylland, og igen se tilbage på et godt fugleår med aktiviteter af mange forskellige slags.

I starten af året især generalforsamlingen på den skønt beliggende Klægager i Ballum. Her startede vi med en tur til Ballum Sluse, hvor der var megen god fuglesnak, og der blev også set mange fine fugle - både blå kærhøg, sølvhejre, hvinænder, gravænder, havørne, bjerglærker og meget mere.

202302054888ArsmodeBallumSluse
Foto: Bjarne Nielsen

Senere var der et spændende foredrag med John Frikke fra Nationalpark Vadehavet - blandt andet om planerne ved Margrethe Kog Nord og det nye naturprojekt ved Juvre på Rømø – et projekt, der nu er under realisering. Herefter fortalte Peter Brusendorff om status for Engfugleprojektet inden selve generalforsamlingen. Det var en særdeles hyggelig dag – og velbesøgt med 42 deltagere.

2023 blev også året, hvor vi afsluttede vores to-årige engfugleprojekt. Tendenserne for andet år var stort set de samme, som vi så i 2022. Der har været en betydelig nedgang i antallet af ynglende engfugle sammenlignet med lokalitetsregistreringen omkring 1980. For nogle arter en endog markant tilbagegang. Grunden til tilbagegang er dog svær at sætte navn på. Græsningstilstanden er for næsten alle de optalte enge udmærket – der er græssende dyr med et tilpas græsningstryk. Så tilbagegangen skyldes formentlig andre faktorer – måske især prædation af ræv og måske andre prædatorer, samt en del flere menneskelige forstyrrelser i friluftslivet end tidligere. Og så har klimatiske årsager formentlig også en indvirkning. Du kan læse mere om dette i en afslutningsrapport om projektet, som vi netop har fået trykt og udsender snarest muligt. Så husk at tjekke din fysiske postkasse!

I 2024 vil vi tage hul på et nyt projekt, idet vi vil starte en toårig optælling af vore digesvalekolonier. Men mere om det senere. Du vil blandt andet kunne høre mere på det kommende årsmøde søndag den 4. februar på Øsby Skole nær Haderslev – så husk at sætte kryds i kalenderen!

I 2024 vil vi også slå et slag for en mulig udvidelse af den store skalleslugers yngleområde her i Sønderjylland. Hidtil omfatter området næsten udelukkende Als, Sundeved og Broagerland, men en del store skalleslugere ses efterhånden også i Aabenraa Fjord og Genner Bugt i yngletiden – og vi vil derfor i samarbejde med Naturstyrelsen her opsætte et antal skalleslugerkasser i Naturstyrelsens skove, og håbe at den store skallesluger vil tage imod tilbuddet.

Og så vil vi i 2024 også have blikket skarpt rettet mod marsken – nok især Ballum marsken. Truslen om at få rejst særdeles høje testvindmøller rumler desværre stadig, Da jeg første gang hørte om dette, tænkte jeg, at det måtte være en fejltagelse, og at det nok hurtigt blev fejet af bordet igen. Sådan er det desværre ikke gået, men vi kan håbe, at der i løbet af 2024 bliver truffet en afgørelse, som betyder, at møllerne ikke bliver rejst i eller nær et af Europas vigtigste områder for rastende fugle, men at man finder en mere fornuftig placering.

Men endnu en gang ønsker jeg et godt, kommende 2024 med mange gode fugleoplevelser. Og husk at nyde naturen - også i disse grå dage med finregn og tusmørke. Der venter som regel altid en oplevelse - måske med de mange vadefugle vestpå, de mange gåseflokke i midtlandet og ænderne og lige nu især droslerne på østkysten – netop nu bugner hegnene på Als og Sundeved med sjaggere, der løfter sig i hundredtallige flokke fra hvidtjørnbærrene, når man kører forbi. Et flot syn!

De bedste julehilsner,

Gert Fahlberg, formand DOF-Sønderjylland.

 

DOF Sønderjylland
21. december 2023/mliin

Årsmøde og generalforsamling, 2023

Søndag den 5. februar 2023 blev der afholdt årsmøde og generalforsamling på Klægager i Ballum. Ved årsmødet gik turen til Ballum Sluse, hvor der blev kigget fugle og snakket lystigt på kryds og på tværs. Der blev både spottet blå kærhøg, sølvhejre, hvinænder, gravænder, havørne, bjerglærker og meget mere.

202302054888ArsmodeBallumSluse 
Foto: Bjarne Nielsen

Efter frokosten var der spændende foredrag med John Frikke fra Nationalpark Vadehavet om bl.a. planerne ved Margrethe Kog Nord og et nyt naturprojekt ved Juvre på Rømø, og Peter Brusendorff fortalte om status for Engfugleprojektet. Det var en rigtig hyggelig dag, og bestyrelsen er meget glade og taknemmelige for den opbakning, der var fra medlemmerne - 42 medlemmer kom og støttede op om dagen. Det var rigtig dejligt! 

generalforsamling2023 
Foto: Jesper Leegaard

Samtidig blev bestyrelsen udvidet med tre suppleanter - stort velkommen til Bonni Rathje-Ottenberg, Morten Møller Ihle og Viggo Petersen!

Referatet fra generalforsamlingen kan findes her.

DOF Sønderjylland
17. februar 2023/mliin

DOF SJ Sortterne sort 181021     Indkaldelse til årsmøde og generalforsamling

                               for DOF Sønderjylland 2024

 

Indkaldelse til årsmøde og generalforsamling for DOF Sønderjylland 2024 kan læses her

 

DOF Sønderjylland
Den 12. november 2023/mliin

Kære medlemmer af DOF-Sønderjylland

I ønskes hermed alle en Glædelig Jul og et Godt Nytår.

Året 2022 blev så glædelig vis året, hvor vi igen kunne holde vore arrangementer og ture uden de store restriktioner – ja, vi har jo næsten glemt, hvor problematisk det hele var under corona-tiden.

Og heldigvis kunne vi jo i år holde generalforsamlingen som planlagt i februar på Hotel Østersøen i Aabenraa, samt afholde vore øvrige planlagte ture og aktiviteter – herunder en fin tur for særligt aktive medlemmer af lokalafdelingen til Gyldenstens Enge på Nordfyn.

2022 blev også året, hvor lokalafdelingen startede optælling af engfuglene på den sønderjyske østkyst. Projektet er toårigt, så der vil blive talt igen i 2023. Det første år viste, at der trods alt yngler en del strandengsfugle på østkystens strandenge – ikke så mange som ”i gamle dage”, men dog i lidt større antal, end vi havde regnet med. Især stor præstekrave overraskede ved at yngle rigtigt mange steder, mens de arter, der er knyttet til de fugtige enge, er blevet mere sjældne. Og så var det glædeligt at finde ca. 50 par ynglende ederfugle på Katholm i Augustenborg Fjord, som det eneste sted i Sønderjylland, idet tidligere yngleforekomster på Rømø og Årø ikke findes mere. Foruroligende er det at konstatere, at toppet skallesluger er ved at forsvinde som ynglefugl fra vores område – formentlig af klimatiske årsager. Den toppede skallesluger er jo en nordlig art, der får svært ved at trives i et varmere klima.

Også i år kan jeg personligt skue tilbage på mange berigende fugleoplevelser her i vores del af landet.

Som bosiddende på østkysten er det jo altid en god oplevelse at besøge Vadehavet og marsken og opleve de store flokke af gæs, svømmeænder og vadefugle, der står på marskengene eller breder sig så langt ud over vaden, som øjet rækker – så man næsten ikke ved, hvornår man skal holde op med at tælle prikker.

En særlig oplevelse var det også at se en lille flok Stylteløbere og endog se to par rugende. Det ene par tæt ved grænsevejen mellem Margrethe Kog og Rickelsbüller Koog og det andet par ved diget i den østlige del af Margrethe Kog.

Her på østkysten har jeg især haft fornøjelse af at være med i engfugletællingerne, idet jeg har talt ynglende engfugle på Trillen ved Høruphav, ved Fjordmosen på den alsiske østkyst og ved Dynt Strandmose på Broagerland. Tre meget naturskønne områder, der ud over fuglelivet også har budt på flotte, frodige østkystlandskaber i forårs- og sommermånederne.

Og nu står 2023 så for døren, forhåbentlig igen med mange gode oplevelser ude i naturen. For mit vedkommende igen med engfugletællinger – og sikkert også ture vestpå, hvor vi kan glæde os til et par nye områder med forbedrede forhold for fuglelivet, idet der er positive tiltag i gang ved Margrethe Kog Nord og ved Juvre på den nordlige del af Rømø. Disse tiltag kan du høre mere om på vores årsmøde i Ballum til februar. Så måske ses vi der. 

De bedste julehilsner

Gert Fahlberg, formand DOF-Sønderjylland. 

DOF Sønderjylland
22. december 2022/mliin